mailMailbel(0345) 58 07 70        Specialisten in postmortale zorg & mortuariabeheer

Orgaan- of weefseldonatie

Meestal is een eventuele wens tot weefsel- of orgaandonatie opgenomen in het donorcodicil van de overledene. Ook kan het zijn dat de overledene zich (tijdens zijn leven) heeft laten registreren in het Landelijk Donorregister. Als er iemand overlijdt die organen en/of weefsels zou kunnen doneren, is de arts wettelijk verplicht het Donorregister te raadplegen. De arts die de dood vast stelt, zal contact opnemen met de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) om te informeren of de overledene is geregistreerd (071 – 579 57 95). Als iemand thuis overleden is zal dit de huisarts zijn.

Donatie van weefsels is mogelijk bij een overlijden thuis en in alle zorginstellingen. Donatie van organen en botten is alleen mogelijk in de operatiekamer van een ziekenhuis.

Het uitnemen van weefsels gebeurt met grote zorgvuldigheid en aandacht voor het uiterlijk van de overledene. Er wordt niets weggenomen op plaatsen die zichtbaar zijn bij het opbaren. Dus nooit uit het gezicht, de hals of aan de handen. Na de operatie worden de wonden zorgvuldig gehecht en met pleisters afgedekt. Na de weefseldonatie kan de overledene gewoon worden opgebaard, in een rouwcentrum of thuis.

Na donatie van huid krijgt de overledene beschermende onderkleding aan. Voor opbaren thuis is het altijd verstandig vooraf met de uitvaartondernemer te overleggen. Bij botdonatie wordt geadviseerd de overledene bij het opbaren bovenkleding met lange mouwen en een lange broek of lange rok te laten dragen. Na de donatie wordt de overledene naar de door de nabestaanden gewenste plaats vervoerd, bijvoorbeeld naar huis of het rouwcentrum. De begrafenis of crematie wordt door de donatieprocedure niet vertraagd.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons werk en meld u aan voor onze nieuwsbrief.