skip to Main Content
mailMail bel(0345) 58 07 70        Specialisten in postmortale zorg & mortuariabeheer

’s Morgens vroeg uit de veren om op tijd naar het ziekenhuis te gaan en onze stand in orde te brengen. We werden door een hele vriendelijke medewerker naar onze plaats gebracht. Gelukkig hadden we twee grote tafels tot onze beschikking, zodat we alle ruimte hadden om veel spullen uit te stallen. We wilden deze dag natuurlijk zoveel mogelijk folders en materialen (o.a. airbrush & make-up) laten zien.

Het is op een dag als deze toch altijd weer spannend hoe bezoekers (en de verpleging) op onze aanwezigheid reageren. De meeste bezoekers staan op zo’n open dag immers niet direct stil bij het feit dat er ook regelmatig patiënten in een ziekenhuis overlijden. Er zijn dan ook best bezoekers die liever een deur verder gaan en er voor kiezen onze stand over te slaan. En eigenlijk is dat best jammer want er valt zoveel te vertellen over ons mooie werk!

Gelukkig hebben we deze dag weer een goede opkomst gehad bij onze stand. We hebben veel uitgelegd, over donatie, obductie, opleidingen, over de vele mogelijkheden die er tegenwoordig zijn om een overledene –zo nodig door restauratie- ook na bijvoorbeeld een ongeval of hersenoperatie toch zo goed mogelijk op te kunnen baren. De ‘mat’ haren die we bij het opengeslagen artikel over het haar terugplaatsen hadden neergelegd bleek erg fascinerend. Dit heeft Ellen aan de hand van de foto’s in de folder heel veel keren uitgelegd. De kleurrijke flesjes airbrush make-up trokken flink de aandacht en vroegen ook om uitleg, wat Ellen talloze keren geduldig heeft gedaan.  Er kwamen ook veel kinderen bij ons binnen gehuppeld “en wat is hier te doen?” , waarbij sommige ouders bij het zien van de vlag voor de deur hun kinderen snel meetrokken. Maar gelukkig waren er ook ouders die hun kind mee naar binnen namen en op een leuke en duidelijke manier uitlegden of ons lieten uitleggen wat voor werk wij doen. Het mooie aan kinderen is juist ook dat zij heel natuurlijk reageren en een gezonde nieuwsgierigheid hebben. Een moeder vroeg of wij ook een boekje of folder voor kinderen hadden met uitleg over ons werk, dat is een mooi idee!  We hebben veel foldermateriaal uitgedeeld, vooral voor de opleidingsbrochures was er veel belangstelling.

Op dit soort dagen, of het nu in een ziekenhuis of bijvoorbeeld op een beurs is, komen er vooral ook heel veel persoonlijke verhalen van mensen, en dat is en blijft heel bijzonder. Mooie verhalen, over hoe fijn het was om bij de verzorging van die ene, geliefde dierbare te kunnen zijn of mee te helpen, ook verhalen waaruit bleek dat men destijds niet wist dat dit allemaal kon.

Ook konden we deze dag de verpleging iets meer van ons werk laten zien, dat was ook fijn. Want als verpleging van de overleden patiënt niet meer aan de orde is, nemen wij de zorg over en op deze dag was er volop gelegenheid om wat uitgebreider op deze postmortale zorg in te gaan.

We hebben samen een mooie en bijzondere dag gehad, waarbij we volop ideeën hebben opgedaan voor een volgende keer!

Ellen en Mariëlle