Op 16 maart 2013 stond Remco Hoens, regiocoördinator van CMO Gelderland, op de Open Dag in het Streekziekenhuis Koningin Beatrix Winterswijk. Onderstaand treft u zijn verslag aan.

Om 9.00 uur stond alles klaar in het mortuarium.

Om 10.30 uur wilde ik nog even in het ziekenhuis gaan kijken hoe alles er uit zag, maar in het mortuarium stonden toen al de eerste bezoekers. Het ziekenhuis had voor de Open Dag nl. een looproute uitgezet, waarbij mensen in elk geval langs het mortuarium zouden komen.
Bij het mortuarium aangekomen kon men beslissen wel of niet naar binnen te gaan.

Veel van de 1500 bezoekers aan de Open Dag kozen er voor het mortuarium wel te bezoeken. Het stond de gehele tijd vol met mensen in het mortuarium. Het was zo druk dat ik nauwelijks de tijd kreeg een kopje koffie te halen.

Ik heb veel mensen uitleg kunnen geven over postmortale zorg, thanatopraxie, natuurlijk en niet-natuurlijk overlijden, obductie, donatie. De bezoekers waren heel positief.

Wat ook leuk was, dat ziekenhuismedewerkers even een kijkje kwamen nemen, bijv. iemand van de afdeling inkoop of de administratie. Ook de directie kwam een kijkje nemen.

Al met al kijk ik terug op een geweldige positieve dag. En na een dag had ik mijn stem ook weer terug.

Hartelijke groet,
Remco