skip to Main Content

Ik heb onlangs meegelopen met een medewerker postmortale zorg van CMO.
Ik werk als leerling-verpleegkundige in een ziekenhuis in Rotterdam en heb aan de zorgmanager van CMO gevraagd of het mogelijk was om een dag met een medewerker van CMO mee te lopen, als een soort stagedag. Dat mocht!

Ik wil graag mijn ervaring met jullie delen.

Allereerst een bedankje voor Miranda van CMO voor een zeer leerzame dag. Miranda vond het duidelijk leuk om mij alles te vertellen over het verzorgen van overledenen. Ze leeft zichzelf echt in bij het vertellen over de zorg aan overledenen, maar ook bij de daadwerkelijke zorg.  Als stagiair heb je daar erg veel aan.

De dag begon met de overdracht tussen nacht- en dagmedewerker. Daarna liet Miranda mij zien welke papieren er allemaal nodig zijn bij het beheren van een mortuarium en de zorg aan een overledene. Ze vertelde me hoe belangrijk het is om alle papieren in orde te maken na een overlijden, zodat deze persoon van de afdeling kan worden overgebracht. Maar ook over de papieren die allemaal nodig zijn bij een inbreng door bijv. de politie.
Ik kende Miranda al voordat ik aan deze dag begon, als ze op de afdeling waar ik werk een overledene kwam overbrengen. Daarbij heb ik haar wel eens geholpen.

Tijdens deze dag heb ik in diverse andere mortuaria een kijkje kunnen nemen en gezien dat er verschillen zijn in inrichting.
Samen met Miranda heb ik ook overledenen mogen verzorgen tijdens deze dag, waarbij de zorg meer of minder complex was. Miranda heeft mij goed kunnen laten zien wat er allemaal komt kijken bij postmortale zorg.

Ik vond het erg mooi en prettig om te zien hoe Miranda haar werk uitvoerde. Gaandeweg de dag hebben Miranda en ik elkaar leren kennen en dan is het mooi om te zien dat zij iets bijzonders kan betekenen voor een overledene. Dit vond ik erg mooi om te zien.
Ik heb veel respect voor wat Miranda doet en de manier waarop.
Met vriendelijke groeten,
Owen

Wilt u als (leerling-)verpleegkundige een dag meelopen met een medewerker postmortale zorg van CMO? Dat kan. Stuur hiervoor een mailtje aan Heleen van den Tol-Nelisse, zorgmanager van CMO, h.nelisse@zdg.nl