Iemand die een dierbare verliest, zal van nature proberen om de emotie te ontwijken. Zeker als het overlijden het gevolg is van een niet-natuurlijke oorzaak. Toch is de confrontatie met het verlies heel belangrijk voor een goede verliesverwerking Als bijzonder hoogleraar complexe rouw doe ik momenteel onderzoek naar de gevolgen van de MH17-ramp. Ik heb met eigen ogen gezien dat familieleden van wie de dierbaren nog niet waren geïdentificeerd, niet konden rouwen. Hoe verdrietig het ook is, we hebben ‘bewijs’ nodig om te kunnen starten met het verwerken van het verlies

Loodzware taak

Het is een loodzware taak om het verlies van een dierbare te accepteren. Loodzwaar, maar noodzakelijk. Lukt het, dan is de kans op problemen in een latere fase beduidend lager. Andersom gesteld: ontkenning van een verlies kan uiteindelijk langdurige, complexe psychische problemen veroorzaken.

Barrière wegnemen

Als nabestaanden het verwerkingsproces goed op kunnen pakken, is de menselijke veerkracht soms ronduit indrukwekkend. Bovendien kan complexe rouw op verschillende professionele manieren begeleid worden. Verdriet kan geen enkele psycholoog wegnemen. De barrière om met dat verlies om te gaan, wél.

Jos de Keijser

Bijzonder hoogleraar complexe rouw,

Rijksuniversiteit Groningen

Bovenstaand artikel kunt u nalezen in ons magazine Respect. Hebt u dit (nog) niet ontvangen? U kunt het hier aanvragen.