mailMail bel(0345) 58 07 70        Specialisten in postmortale zorg & mortuariabeheer

regiodag weefseldonatieNa een voor mij lange reis -van de Randstad naar het hoge noorden- arriveer ik op een zonnige maar koude ochtend bij Wildlands Adventure Zoo in Emmen. Wat een schitterende locatie voor een, zo vermoed ik, zeer interessante dag die ik samen met mijn collega Hennie Lier, eenheidscoördinator regio Noord Nederland, zal doorbrengen. De kans om tijdens deze dag het park te bezichtigen heb ik uiteraard met beide handen aangegrepen.

Persoonlijk verhaal

De eerste spreekster neemt ons mee in haar persoonlijke verhaal, dat begint bij het verliezen van haar gezichtsvermogen, wat in een zeer snel proces voortschrijdt. Ze beschrijft hoe het is als je binnen korte tijd bijna niets meer kunt zien en welke consequenties dit voor haar had. Nadat bij haar een geslaagde corneatransplantatie is toegepast had zij haar gezichtsvermogen weer terug. Ze eindigt haar relaas met de woorden: “Ik heb mijn leven weer terug”.

Botdonatie, wat is dat?

De volgende spreker vertelt over ‘bottransplantatie voor ossale defecten’ en gaat in op het doneren van botweefsel, dat zowel door levende patiënten kan worden gedoneerd als na overlijden. Een bottransplantatie kan toegepast worden wanneer iemand een bottumor heeft of wanneer er door een cyste een holte is ontstaan die opgevuld moet worden. Ook bij botbreuken of het plaatsen van een prothese kan donorbot gebruikt worden.

Winterslapers

Een ander onderwerp dat uitgelicht wordt gaat over … winterslapers! Een interessante materie over de temperatuur van “winterslapers”. Deze ligt tussen 2 – 4°C en dit gaat gepaard zonder orgaanschade. Hoe komt dit en welke truc hanteert het lichaam om de organen ook ongevoelig te maken voor ischemie (onvoldoende doorbloeding) en reperfusie (herstel van de bloedstroom naar weefsels in het lichaam, wanneer de bloedstroom eerst verminderd of zelfs afwezig was).

Na de pauze waren er nog twee sprekers. Eén door wie werd ingegaan op de rol van waterstofsulfide bij ziekte en gezondheid met nadruk op haar mogelijke rol rondom het proces van transplantatie. De laatste spreker evalueerde wat er, met betrekking tot orgaan- en weefseldonatie, bereikt is de afgelopen decennia.

Achtergrondinformatie

Het was een zeer interessante dag. Het is boeiend om zoveel achtergrondinformatie te kunnen ontvangen over een thema  waar wij als medewerkers postmortale zorg ook mee te maken hebben. Fijn om ook diverse donatiefunctionarissen te kunnen spreken, omdat er altijd wel raakvlakken zijn in ons werk. Daarnaast was de dag uitstekend georganiseerd en verzorgd.

Mariëlle van Heteren
Medewerker postmortale zorg senior en kwaliteitsmedewerker

******************************************************************************

Regiodag Orgaandonatie Noord-Nederland 24 november 2016

Drs. M. Top- Intensivist – Dagvoorzitter
Mw. J. Koedam – -cornea getransplanteerd
Drs. J. J. W. Ploegmakers – Orthopeed
Prof. Dr. R. H. Henning – Hoogleraar experimentele farmacologie
Prof. Dr. H. van Goor – Hoogleraar Experimentele Nefropathologie
Mw. P. Dijkstra – Kamerlid D66 (helaas verhinderd)
Dr. J. Niesing – supervisor Regio Noord

De dag werd bijgewoond door donatiefunctionarissen uit de ziekenhuis inLeeuwarden (Medisch Centrum), Zwolle (Isala klinieken), Enschede (Medisch Spectrum Twente), Groningen (UMCG) en Harderwijk (St. Jansdal) en mortuariummedewerkers.

Meer informatie over donatie vindt u op www.transplantatiestichting.nl