skip to Main Content

Jochem is Jochem Booneinmiddels al weer 2 jaar werkzaam bij CMO, maar hij is nog maar 20 jaar jong als hij bij CMO komt werken als postmortale zorg medewerker. Inmiddels werkt hij fulltime voor CMO en zou hij niet anders meer willen! Tijdens zijn eerste dagen bij CMO was zijn mentor een collega die 50 jaar (!) ouder was en die inmiddels met pensioen is. leeftijd

Jochem vertelt dat de dood altijd zijn interesse heeft gehad. Wat gebeurt er met iemand na overlijden? En wie komt een overledene dan verzorgen? Wat gebeurt er als iemand omgekomen is bij een ongeluk? ‘Inmiddels heb ik uit eigen ervaring nu hier veel antwoorden op. Ik had nooit verwacht ook daadwerkelijk een baan te kunnen krijgen als medewerker postmortale zorg, maar het is toch op mijn pad gekomen. Sommige mensen denken dat mijn werk voornamelijk erg technisch en complex is, maar je moet ook zorgzaam kunnen zijn. Gelukkig ben ik een erg zorgzaam type. Je hebt wel met nabestaanden te maken die een dierbare zijn kwijt geraakt.’

Afscheid
‘Het mooiste van mijn werk vind ik dat we bij CMO proberen om altijd afscheid mogelijk te maken voor de nabestaanden. Door middel van reconstructie of restauratie maken wij een overledene toonbaar na een ongeval of zelfdoding. Als ik na een verzorging naar het eindresultaat kijk, voel ik me trots. Iemand is weer helemaal mooi toonbaar.

Ook voer ik regelmatig een holtebehandeling uit. Soms treden er na overlijden complicaties op met het lichaam. Een buik kan enorm opzwellen door lucht of vocht. Door middel van een holtebehandeling kunnen we ervoor zorgen dat de kist niet dicht hoeft en iemand toch nog mooi opgebaard kan worden. Ook kan een holtebehandeling enorm helpen bij verkleuringen in het gezicht of het lichaam.’