skip to Main Content

Anita den Uijl, werkzaam op een psychogeriatrische afdeling als verzorgende IG, heeft een dag stage gelopen bij ons team in Utrecht samen met collega Esmée. Zij vertelt hieronder haar verhaal.

Niet onbekend
Esmée was ooit mijn collega. Nadat zij bij ons wegging heb ik vol bewondering gekeken naar haar voortgang. Eerst de opleidingen bij Docendo, daarna in dienst bij CMO als medewerker postmortale zorg. Dit alles wekte mijn interesse om meer te weten te komen over ‘de andere kant’. In mijn werkgebied heb ik ook te maken met het overlijden van cliënten, dus de dood was niet onbekend voor mij. Ik mocht een dienst meelopen bij het team van CMO Utrecht.

Overdracht
Bij aanvang van de dienst vond eerst de overdracht plaats. Voor mij allemaal onbekende begrippen gingen over tafel, maar voor ik uitleg kon vragen, was er een overlijdensmelding.
Na de verzorging hebben we kort een planning gemaakt voor die avond (uiteraard voorzover dat mogelijk is) en daarna kreeg ik een rondleiding in het mortuarium. Er ging een wereld voor me open. Wat er allemaal niet bij komt kijken bij het werk in een mortuarium! Esmée heeft een vragenvuur over zich heen gehad, want ik wilde heel veel weten.

Zeer waardevol
Ik heb dit kijkje achter de schermen bij CMO als zeer nuttig ervaren. Het is een profesioneel bedrijf met gemotiveerde en zeer deskundige medewerkers. Deze dienst heeft niet alle facetten van het werk in de realiteit laten zien, maar ik heb een goede indruk gekregen wat het werk inhoudt. Ik kan me voorstellen dat niet iedereen dit beroep zou kiezen, maar voor mij is er een wereld open gegaan en het heeft mijn interesse nog meer gewekt.

Ik bedank CMO dat zij mij hebben de gelegenheid hebben gegeven om een dag mee te lopen om kennis te maken met dit bijzondere beroep.