mailMail bel(0345) 58 07 70        Specialisten in postmortale zorg & mortuariabeheer

Wat ben ik blij dat ik dit gedaan heb!De medewerkers van CMO zijn ook beschikbaar voor het verzorgen van overledenen in een thuissituatie. Uitvaartondernemers kunnen hiervoor 24/7 contact met ons opnemen via tel. (085) 049 69 49. Collega Mariëlle vertelt hoe zij zo’n verzorging ervaart.

Wat staat me te wachten?

Wat is het heerlijk om dit afwisselende, boeiende vak uit te oefenen, waarbij je elke keer weer benieuwd bent wat een melding gaat brengen en waarbij je vol verwachting van huis gaat. Ditmaal betreft het een thuismelding in opdracht van een uitvaartondernemer.
Eenmaal op het bewuste adres aangekomen, tref ik een huiskamer met daarin behoorlijk wat mensen. Tussen al die mensen zit de dochter van de overleden mevrouw. Een tenger meisje zit met grote ogen aan tafel. Grote ogen die de vraag in zich lijken te hebben, waarom je je moeder moet verliezen als je zelf nog maar nét volwassen bent.

Wel of niet helpen?
Ik leg aan de aanwezigen uit dat ik mevrouw kom verzorgen en kleden en vraag of er behoefte is om hierbij aanwezig te zijn of zelf (een gedeelte van) de zorg te doen. In eerste instantie heeft niemand deze behoefte en ik vertel dat zij ieder gewenst moment alsnog mee kunnen helpen bij de verzorging.
Eenmaal bezig komt er toch af en toe iemand kijken en even een praatje maken. Ik vertel stap voor stap wat ik doe en waarom ik bepaalde handelingen doe. Hoe mooi is het, iedere keer weer, om in eerste instantie aarzelende nabestaanden over de drempel te kunnen helpen, waardoor deze het alsnog aandurven hun dierbare een stukje van de laatste zorg te geven.
En zo gebeurt het dat ik de twee zussen van de overledene mag begeleiden bij het kleden van hun dierbare zuster in haar mooie kleding. De finishing touch wordt uiteindelijk door de dochter gedaan. Liefdevol duwt ze de pruik van haar moeder tegen haar neus en met tranen in haar ogen zegt ze: “Echt Mamma.” Ze geeft de bleke wangen van haar moeder een bescheiden kleurtje en ik ben blij dat ze toch nog even met haar moeder ‘tut’ en zij aangeeft ‘dat mams er prachtig uitziet’.

Beloning
Mijn grootste beloning is als nabestaanden aan het eind van de verzorging zeggen: “Wat ben ik blij dat ik dit gedaan heb! Ik vond het best moeilijk maar vooral heel mooi om dit nog te kunnen doen”.