mailMail bel(0345) 58 07 70        Specialisten in postmortale zorg & mortuariabeheer

"Het geeft me energie"Chris Hoksberg, medewerker postmortale zorg regio CMO Oost-Nederland

De gedachte dat je met een aantal mensen (de hulpdiensten , ons team in het mortuarium en de uitvaartverzorgers) kunt bijdragen aan de mogelijkheid dat nabestaanden waardig afscheid kunnen nemen van, in deze situatie, hun kind  geeft me energie. 

Sinds vorig jaar zomer maak ik deel uit van het team Oost Nederland als medewerker postmortale zorg. Een klein, gezellig team in een uitgestrekte regio. We werken veelal  alleen, maar er is vaak contact om te overleggen en elkaar bij te staan bij drukte.  

Het verzorgen van overledenen heeft altijd mijn interesse gehad. Toen ik deze kans kreeg bij CMO heb ik hem met beide handen aangepakt.  Het is prettig om te werken op een plek waar echt je interesse ligt en waar je je – op een goede manier- ‘in kunt verliezen’. 
Wat mij erg aanspreekt in dit werk is de combinatie van het verzorgende en het technische deel. 

Elke dag is weer anders. Het ene moment ben je een overledene aan het verzorgen die een natuurlijke dood gestorven is, een ander moment is er een politie-inbreng van een overledene door bijvoorbeeld een ongeval of  zelfdoding. De omstandigheden zijn heel verschillend, maar het doel om iemand zo herkenbaar en toonbaar mogelijk te kunnen opbaren is hetzelfde. 

Onlangs vertelde een uitvaartleider dat een jongeman die tijdens mijn dienst werd binnengebracht tot op de dag van de uitvaart toonbaar is geweest. De gedachte dat je met een aantal mensen (de hulpdiensten , ons team in het mortuarium en de uitvaartverzorgers) kunt bijdragen aan de mogelijkheid dat nabestaanden waardig afscheid kunnen nemen van, in deze situatie,  hun kind  geeft me energie. 

Ook vind ik het verzorgen van een overledene met familie bijzonder. Het is een intensief moment. Als familieleden aangeven dat ze er alleen bij aanwezig willen zijn, maar uiteindelijk hun dierbare grotendeels zelf hebben verzorgd omdat het toch goed voelde, is dat mooi en waardevol.