‘Dat raden we u ten zeerste af. Zijn lichaam is ernstig verminkt’. Deze woorden uit de blog van Margot van Rijn over haar overleden echtgenoot resoneerden binnen ons bedrijf. Dit is wat we zo graag willen voorkomen, dat de kist dicht gaat zonder dat er een moment van of een mogelijkheid voor afscheid is geweest.

Voor het laatst…
'Dat raden we u ten zeerste af.'
Het mooiste wat we de nabestaanden kunnen meegeven, is een laatste blik op hun geliefde. En als dat echt niet mogelijk is, dan proberen we er voor te zorgen dat ze hun geliefde nog kunnen aanraken door een laken en een hoes heen. En mocht ook dat niet mogelijk zijn, dan geven we hen iets tastbaars mee: een haarlok, het kapotte mobieltje, die dierbare ring.
Maar altijd proberen wij de nabestaande de beslisser te laten zijn. Zij of hij moet verder met het verlies, met de wetenschap dat deze ene geliefde persoon er niet meer is, nooit meer binnen zal stappen.

Trauma?
Er wordt gezegd dat nabestaanden een trauma kunnen oplopen van het zien van hun geliefde in een ernstig verminkte staat. Daarom proberen we hen te begeleiden naar het moment van het zien of tasten. En we merken dat veel nabestaanden juist willen, nee, moeten weten hoe hun geliefde er aan toe is. Alleen op die manier wordt het waar, wordt het echt, dat hij of zij er niet meer is.

Zonder dat echte weten, kan er juist een trauma ontstaan. Vanwege alle vragen die er blijven… Was hij het echt? De politie zal zich toch niet vergist hebben? Hoe erg heeft ze geleden? Loopt ze daar nou toch?
De nabestaanden weten wel dat het waar is, maar echt doordringen doet het niet. Daarvoor is toch de bevestiging nodig van het zien, van het tasten. En het biedt hen troost dat ze voor de laatste keer hun dierbare kunnen voelen en strelen, ook al hebben ze maar een klein stukje van de overledene kunnen aanraken.

Oproep
Laten we er met elkaar voor zorgen, dat nabestaanden zelf mogen beslissen over de manier waarop ze afscheid nemen van hun geliefde. Wilt u ons (gratis) advies over of onze assistentie bij het mogelijk maken van een afscheid? Bel dan met (085) 049 69 89 (24/7).