mailMail bel(0345) 58 07 70        Specialisten in postmortale zorg & mortuariabeheer

Medisch saluutOnlangs verscheen ‘Slotcouplet’ van Sander de Hosson, een bundeling van zijn columns over de naderende dood en alles wat hem daarin raakte. De columns kunt u lezen in zijn boek, maar ook op de site van Agora. In één van zijn columns beschrijft De Hosson de schouw van een overleden patiënt. De schouw is een belangrijk maar ook onbekend onderdeel van de zorg aan overledenen.

Na het eind van het leven van een patiënt rest een arts nog één laatste lichamelijk onderzoek. Het schouwen van een overleden lichaam is een plechtig moment waarop rust wederkeert in een kamer die vaak vol verdriet is. Ik geloof dat het voor een arts onmogelijk emotioneel neutraal kan zijn. Dat besefte ik vanochtend toen de dood daar ineens weer was. Wellicht ben ik mij bewuster van de emotie geworden toen de dood nog niet eens zo heel lang geleden binnendrong in mijn persoonlijk leven. De waanzin die uitgeputte familieleden rond een sterfbed ervaren, herken ik maar al te goed.

Meestal is er aan de dood helemaal niks moois, ook al bejubel ik kwaliteit van sterven. Ik denk dat dit vooral komt door de directe confrontatie met onomkeerbaarheid.

Lees hier verder.

  • Het boek Slotcouplet, ervaringen van een longarts kost € 18,99 en is bij de boekhandel en op internet verkrijgbaar.