skip to Main Content
mailMail bel(0345) 58 07 70        Specialisten in postmortale zorg & mortuariabeheer

De Seniorenwijzer is een magazine en website waarop senioren allerlei informatie kunnen vinden. Bijvoorbeeld leuke uitjes, gezellige uitstapjes, boeiende reizen… of naar informatie over gezondheid, voeding, bewegen, veilig wonen… Of wilt u meer weten over dingen die u tegen komt naarmate u ouder wordt?  De onderwerpen zijn heel  gevarieerd. Nu eens luchtig, dan weer wat zwaarder en zelfs heel serieuze thema’s komen voorbij.

Dag van het Laatste Afscheid bij De SeniorenwijzerEen van de serieuze thema’s die in de lente-editie van 2018 wordt behandeld is de dood en het laatste afscheid. Op 1 juni 2018 is het voor de derde maal Dag van het Laatste Afscheid. Ter gelegenheid daarvan heeft Heleen van den Tol, zorgmanager van CMO, een artikel geschreven over het laatste afscheid en de zorg.

1 juni is het de nationale dag van het laatste afscheid. We weten allemaal dat het ons een keer gaat overkomen, maar willen er toch liever niet teveel over nadenken.
Het taboe op de dood wordt wel minder en we durven er vaker over te praten met familie en vrienden. We zien gelukkig wel dat mensen op een geheel eigentijdse manier de uitvaart vorm geven of dat men besluit het afscheid bij leven te doen zodat degene die gaat sterven er zelf nog bij aanwezig is. Op die manier wordt het steeds persoonlijker en staan we er vaker bij stil dan onze ouders.

Dag van het Laatste Afscheid bij De SeniorenwijzerSinds 2005 ben ik werkzaam bij Cura Mortu Orum B.V. als zorgmanager. Dagelijks zetten wij ons in om een waardig afscheid mogelijk te maken voor de nabestaanden. Toch merk ik nog heel vaak dat, hoewel we tegenwoordig wel meer nadenken over de uitvaart, het stukje zorg voor de overledene nog ver van ons bed is. En dat is eigenlijk best raar, want het is het begin van afscheid nemen. En het kan de nabestaanden zoveel troost geven om zelf mee te helpen bij de persoonlijke verzorging, om iemand gereed te maken voor zijn laatste reis. Het is immers het laatste wat men voor de overledene kan doen.’

Lees hier verder of op de site van De Seniorenwijzer.