Op de site van Docendo Opleidingen verscheen gisteren een blog van Loes Jeuken-Rooijakkers. Zij werd geconfronteerd met een overlijden in haar vriendenkring, waarbij uiteindelijk een buikpunctie een oplossing kon bieden.

Verstoppertje spelen met de doodDaar sta je dan naast een dierbare vriend.
Het enige wat ik als vriendin kan doen, is zorgdragen voor zijn familie. Dat lukt goed.
Eén van de kleindochters heeft zich inmiddels goed verstopt onder het bed waar hij is opgebaard. Haar broertje kan haar daar mooi niet vinden. Dat terwijl een ieder eerst overtuigd moest raken dat naar een dode opa gaan altijd nog beter is dan helemaal niet meer naar opa gaan.

‘Tot de dood ons scheidt’, moet nog doordringen bij zijn vrouw.
Niemand is na twee dagen opbaring al klaar om hem los te laten. Daarom baart zijn opgezwollen buik mij zorgen; ik ben bang dat dit een langere en goede opbaring in de weg kan gaan staan. Ik slaap er de eerste nacht, nadat we hem verzorgd hebben, al slecht op. Het onrustige gevoel dat ik heb, wordt niet beter als ik de volgende dag terugkom. Toch nog maar even afwachten.

Ik ben die dag ook toevallig in een mortuarium van CMO. Mijn oog valt op een brochure van de bodyseal. In het slechtste geval is dat wellicht een optie al voel ik meteen weerstand. Er is gekozen voor een opbaarplank vanwege zijn claustrofobie…
Thuisgekomen ga ik zoeken op de site van CMO en vind informatie over de buikpunctie.

Lees hier de volledige blog.

******************************

Een buikpunctie
Een buikpunctie is een invasieve behandeling van het lichaam van een overledene, bedoeld om complicaties bij opbaring te verhelpen of te voorkomen.
Deze complicaties variëren van stuwing van het hoofd en lekkage uit mond of neus tot een gespannen buik. Wordt een dergelijke complicatie geconstateerd of verwacht bij een overledene in een ziekenhuismortuarium, dan zullen onze verzorgers contact opnemen met de uitvaartverzorger.

Bij verkregen toestemming van of namens de nabestaanden zullen onze verzorgers de buikpunctie uitvoeren. Hiervoor wordt in de buik een kleine opening gemaakt van 1,5 centimeter, waarna de overtollige vloeistoffen en/of gassen worden weggehaald. Daarna wordt een kleine hoeveelheid conserverende vloeistof ingebracht door dezelfde opening.

De gevolgen van deze kleine ingreep zijn heel bijzonder. De stuwing in het gelaat trekt vrijwel onmiddellijk weg, de gelaatskleur wordt minder rood, het lichaam wordt normaler van omvang en de gewenste opbaring zal kunnen plaatsvinden.

Mochten de genoemde complicaties optreden bij een overledene die is opgebaard in een rouwcentrum of thuis, dan kunnen onze verzorgers u uiteraard ook helpen. Deze behandeling kan nl. zowel in een mortuarium plaatsvinden als thuis of in een rouwcentrum.