skip to Main Content
mailMail bel(0345) 58 07 70        Specialisten in postmortale zorg & mortuariabeheer

Meander Uitvaartopleidingen leidt mensen op tot uitvaartleider. Vast onderdeel van deze opleiding is een tweedaagse stage bij CMO. Tijdens deze 2 dagen lopen de studenten mee met ervaren postmortaal verzorgers van CMO en krijgen zo een kijkje in de keuken van CMO. Viola de Wolf liep mee met collega’s Esmée en Radha. Hieronder leest u haar verhaal.

Nou daar ga je dan….zo voelde het.
Heel zenuwachtig en niet wetende wat mij zou gaan gebeuren, buikpijn en een beetje trillerig belde ik aan. Doordat ik zelf al flauwval van een beetje bloed afnemen, vond ik het heel erg spannend. Maar daar stond ik nu in een mortuarium. Geen weg meer terug. Ik dacht dat het er koud en kil zou zijn en dat er een vreemde geur zou hangen. Nee dat was niet het geval, het was er juist helder, maar wel steriel en klinisch. Ik had er ook een team van een aantal personen verwacht. Heel verrassend dat je een dienst alleen draait. Een dienst waarin je een melding krijgt vanuit een van de 5 ziekenhuizen regio Midden Nederland. Een dienst waar je alleen op afgaat. Of een politiemelding voor een verkeersongeluk of zelfdoding.

Deze twee dagen werd ik gekoppeld aan Radha Matadin en Esmée van Zuijdam en ik draaide diensten mee van 15.00 uur tot 23.00 uur. De eerste melding was inmiddels binnen gekomen. Ja en nu….
Ik was heel nieuwsgierig wat mij te wachten stond. Ik kreeg de gelegenheid mijn grenzen goed aan te geven en ik wilde niet dat mijn begeleiders aan mij ook nog werk zouden hebben. Radha en Esmée gaven mij direct mee dat het niet jouw verdriet is, maar dat van een ander. En omdat het verdriet van een ander is, kunnen en willen Radha en Esmée veel aandacht aan de overledenen geven. Beiden willen dat de nabestaanden op een mooie, maar ook op een normale manier afscheid kunnen nemen.

Ze hebben mij zoveel mogelijk laten zien wat het werk inhoudt. Het fluffen, hechten van de mond, wassen, het verzorgen van het gelaat, oogkapjes plaatsen, het lijmen en afplakken dan de gaatjes, het werken in je eentje, hoe verleg je een persoon van een bed op de brancard, hoeveel washandjes je gebruikt, het verwijderen van een infuus of een sonde, het verwijderen van een stoma en daarna het hechten van de open wonden, hoe je met een nare geur kunt omgaan, het aankleden, het ophalen van een overleden persoon van een afdeling, de administratieve handelingen, hoe lang het soms kan duren wanneer de papieren niet in orde zijn, het verschil van ontvangst in de ziekenhuizen, de verantwoordelijkheid in je eentje.

Ik heb mijn ogen uitgekeken bij Radha met haar jarenlange ervaring. Dat kun je ook echt zien. Radha vertelde mij dat ik de volgende dag met Esmée zou meegaan. 25 jaar, nog maar kort bij CMO werkzaam, maar een topper, een aanwinst voor CMO. Nou, dat heb ik inderdaad mogen meemaken. Zo jong en vol energie en goede kijk op dit vak.
Ze zijn beiden onderdeel van een team dat overledenen (of ze zijn verongelukt of op een natuurlijke manier zijn overleden) weer toonbaar maakt voor de nabestaanden. Radha en Esmée zijn twee vrouwen die werken vanuit hun hart, met gevoel en passie, met waarden en normen, met respect en ervaring, bevlogen, liefdevol en zo puur. Petje af!!

Aan het eind van de tweede dag rij ik in mijn autootje weer terug naar huis. Raam een beetje open, muziekje aan.
Met een hoofd vol informatie, emoties en indrukken denk ik aan deze twee dagen terug. Ik ben stiekem een beetje trots op mezelf, ik heb mezelf overwonnen. Heb op afstand gekeken hoe het hechten ging van zowel mond als open wonden. Heb gaatjes dichtgeplakt en een pleister mogen plakken. Een ander lacht erom, maar voor mij echt een overwinning.
Wat ik geleerd heb van deze twee dagen, is dat postmortale zorg mijn vak niet zal worden. Des te meer respect heb ik voor jullie, de mensen van CMO.

Radha en Esmée, bedankt voor het geduld en alle informatie en dat ik mee heb mogen kijken.

Viola de Wolf