skip to Main Content
mailMail bel(0345) 58 07 70        Specialisten in postmortale zorg & mortuariabeheer

Een dierbare teruggegeven…Op de site van Docendo Opleidingen verscheen maandag een blog van Caroline Giltay. Zij werd geconfronteerd met een overlijden in haar vriendenkring, waarbij uiteindelijk make-up & camouflage een oplossing konden bieden.

Dinsdagmorgen, mijn telefoon gaat. Het is mijn vriendin. Meteen denk ik: die belt me niet zomaar… Ze vraagt me hoe het met me gaat en ik doe kort mijn verhaal. Dan blijkt dat ik het bij het rechte eind had. Ze vertelt me het trieste nieuws dat haar neef van nog maar 38 jaar het leven heeft losgelaten door de dood te omarmen…

Ze vertelt dat haar neef is overleden in het buitenland. Dat is een vervelende bijkomstigheid, want de repatriëring en al het gedoe eromheen belemmeren haar verscheurde familie in het afscheid nemen. De moeilijke confrontatie ter plekke, het niet aan mogen raken van hun dierbare… Ogen en mond nog open en de verkleuringen al duidelijk zichtbaar.
Naar alle waarschijnlijkheid komt hij deze week in Nederland aan. Maar in welke staat verkeert hij dan? Mijn vriendin geeft aan dat het haar rust zou geven als ze weet dat ik hem zal verzorgen. Die woorden zetten mij in actie.

Dubbel gevoel
In de dagen die volgen, houdt de uitvaartleidster me op de hoogte. Op Hemelvaartsdag is het zover: hun dierbare komt om 16.30 uur aan bij het uitvaartcentrum. Bij het openen van de kist, voelt het heel dubbel. Aan de ene kant zijn we opgelucht dat hij er is, aan de andere kant zijn we benieuwd wat we aan gaan treffen. De mooie kist geeft ons in ieder geval hoop.
Tijdens het verwijderen van de verpakking, komt hij beetje bij beetje tevoorschijn. Een dikke laag make-up zichtbaar op zijn gelaat. “Dat wil de familie echt niet…”, zegt de uitvaartleidster.

Lees hier de volledige blog 


Make-up, camouflage en airbrush
De beslissing voor wel of geen make-up en camouflage komt al snel om de hoek kijken bij de laatste verzorging van een overledene. Is het niet ieders wens om voor het laatste afscheid zo natuurlijk mogelijk opgebaard te kunnen worden? Zoals men ‘bij leven’ was?

  • Voor de één betekent dit helemaal geen make-up, maar gewoon ‘puur’.
  • Voor de ander zal het juist wel make-up en camouflage betekenen, omdat een mooi opgemaakt gezicht onderdeel uitmaakte van een verzorgd uiterlijk.
  • Voor iemand die na een lang ziekbed of door de omstandigheden van het overlijden ernstige verkleuringen of vlekken in het gelaat heeft gekregen, betekent het een zogenaamde ‘no make-up’.  Dit is een methode, die ogenschijnlijk zonder make-up, een nare kleur kan camoufleren.  Daardoor is het mogelijk dat nabestaanden afscheid kunnen nemen van hun dierbare zoals hij of zij bij leven was.
  • Kan de huid van de overledene niet meer worden aangeraakt, zonder dat deze beschadigt? Dan kan make-up door middel van de airbrushtechniek uitkomst brengen.

Onze specialisten zijn in staat om make-up en camouflage (ook via airbrush) toe te passen bij overledenen. Vraag naar de mogelijkheden via 015 215 44 45. De tarieven vindt u op onze website.