skip to Main Content
mailMail bel(0345) 58 07 70        Specialisten in postmortale zorg & mortuariabeheer

Wat is dat toch met oude grafstenen in oude kerken?

Eeuwig gaat voor ogenblikIk loop door de Bavo, die prachtige kerk in het centrum van Haarlem. Wat een schatten herbergt deze kerk, maar ook even zovele grafstenen. Sommigen zijn prachtig gebeeldhouwd, sommigen bevatten niet meer dan het hoognodige, anderen alleen een huismerk. In deze kerk, net als in veel andere, loop ik letterlijk over de doden.

Onder mijn voeten bevindt zich een hele stad vol van mensen die ooit hier leefden en werkten, hun dagelijkse gang gingen en uiteindelijk hun laatste gang, naar deze kerk.

Ik sta stil bij een paar graven. En ik probeer me voor te stellen hoe deze mensen geleefd hebben, gestorven zijn en daarna verzorgd om ten grave gedragen te worden.

Ik vraag me af hoe zij destijds verzorgd zijn door hun nabestaanden. De wijze waarop zal uiteraard anders geweest zijn dan wij deze zorg nu verlenen, maar het respect, de zorg, de aandacht, de liefde zullen er niet minder om geweest zijn.

Ik denk aan mijn collega’s die dag in dag uit overledenen de laatste zorg verlenen. En ik denk aan degenen die toen deze laatste zorg hebben verleend. Er blijft niets zichtbaars of tastbaars over van deze zorg.

Maar het respect, de zorg, de liefde, die blijven wel.