skip to Main Content
mailMail bel(0345) 58 07 70        Specialisten in postmortale zorg & mortuariabeheer

Lichte balseming in opkomstVorige week donderdag verscheen bij het Nederlands Dagblad de bijlage In Memoriam. In deze bijlage wordt stilgestaan bij overledenen, maar wordt ook gekeken naar de technieken voor het verzorgen van overledenen, zoals thanatopraxie ofwel de lichte balseming. Docent thanatopraxie Bas de Leng werd hiervoor benaderd.

Lichte balseming is in Nederland een relatief nieuwe manier om het lichaam van een overledene intact te houden tot de begrafenis of crematie. ‘Dat het lichaam blijft lijken op de persoon die het was voor het overlijden, maakt het afscheid nemen prettiger.’

Als een geliefde overlijdt, is het fijn dat je tijd hebt om afscheid te nemen. Daarom kan het lichaam worden opgebaard. Maar een dood lichaam begint na het overlijden te ontbinden en dat heeft gevolgen voor hoe het eruitziet, voelt en ruikt. Door het lichaam te koelen wordt geprobeerd dat proces te vertragen.

Sinds ongeveer tien jaar kan men in Nederland ook kiezen voor een lichte balseming, oftewel thanatopraxie. Dat is een manier om het lichaam tijdelijk te conserveren, legt Bas de Leng uit. Hij is samen met Miranda van den Noort docent thanatopraxie aan de Docendo Academie voor Postmortale Zorg. Door een vloeistof in de bloedbaan te brengen, blijft het lichaam tot ongeveer tien dagen goed.

‘De vloeistof heeft een heel licht kleurtje, waardoor de overledene er minder dood uitziet. En omdat er bij de meeste lichamen geen koeling meer nodig is, blijft het lichaam op kamertemperatuur, waardoor het niet zo koud aanvoelt’, zegt hij.

Lees het volledige artikel hier.