skip to Main Content

'Gehele Eerste Kamer stemt in met erkennen doodgeboren kind'Bron RTL nieuws
Ook kinderen die levenloos ter wereld komen, worden voortaan opgenomen in de administratieve systemen van de overheid. De gehele Eerste Kamer steunde vandaag een wetswijziging daartoe. Het is een belangrijke stap voor ouders van een levenloos geboren kind.

In oktober was de wetswijziging al goedgekeurd door de hele Tweede Kamer.

De nieuwe wet, die met terugwerkende kracht ingaat, is het gevolg van een breed gesteund initiatief van ouders van een doodgeboren kind. Zij zien de opname van hun kind in de Basis Registratie Personen van de overheid als een vorm van erkenning.

De ouders startten een petitie en haalden daarmee 80.000 handtekeningen op. Natasja Geyteman-Bos, moeder van de doodgeboren Jolie, was een van de initiatiefnemers. Ze streed er al jaren voor om doodgeboren kinderen te laten registeren bij de overheid. Vandaag was de laatste stap. de Eerste Kamer stemde in met de wetswijziging.

Wat staat er nu nog in de wet?

Een baby die na 24 weken zwangerschap dood ter wereld komt, valt onder de Wet op de Lijkbezorging. Je krijgt als ouder dan hoe dan ook een ‘akte van een levenloos geboren kind’. Als je kind vóór 24 weken zwangerschap ter wereld komt, kun je ervoor kiezen of je zo’n akte wil.

Overigens heeft de akte nauwelijks betekenis en zegt het niet veel meer dan dat een kind dood ter wereld is gekomen en volgens de wet nooit heeft bestaan. Het kindje komt in de Basisregistratie Personen niet voor.

Het kan per gemeente wel verschillen wat ze doen. Daarom is het raadzaam hiernaar te vragen bij de burgerlijke stand. Zo kan het zijn dat jouw gemeente wel een overlijdensakte afgeeft. Geboorte- en overlijdensdatum vallen dan op dezelfde dag. De wet erkent dan toch dat het kind heeft bestaan.