skip to Main Content

HartHet is een klein en onooglijk voorwerp. Je bent geneigd er aan voorbij te lopen tijdens de tentoonstelling. De man naast me zegt: O, kijk, het is een kei. En inderdaad, daar lijkt het wel wat op, zo op het eerste gezicht. En omdat het in de buurt ligt van restanten van een beeld dat bij de Beeldenstorm is beschadigd, lijkt het eigenlijk een logische conclusie.

Letters
Ik kijk iets beter en zie dat er letters op staan. En de vorm is wel heel erg regelmatig. Het lijkt wel een hart.
De letters vormen een naam en die naam klinkt bekend: Lamoraal Egmont. Ik lees de toelichting en kom er achter dat het een loden doosje is. Het is speciaal gemaakt is om het hart van graaf Van Egmont te bewaren na zijn onthoofding op de Grote Markt in Brussel. Het kistje werd na zijn bijzetting in de kerk van Zottegem (België) op zijn kist gelegd. Ook de harten van twee jong overleden kinderen lagen op zijn kist.

Zij en…
Het hart van je overleden geliefde apart bewaren van het lichaam, zouden we nu heel raar vinden.

Maar het blijkt dat het in de tijd van de 80 jarige oorlog en daarvoor in adellijke kringen heel gebruikelijk was. Het hart werd verwijderd en gebalsemd en er werd een loden kistje voor vervaardigd, zodat het kon worden bewaard. Er waren weduwes die het hart van hun echtgenoot op deze manier hun hele verdere leven bij zich droegen. Na hun dood werd het hart alsnog bijgezet in het graf.

Wij…
Wij als 21ste-eeuwers kunnen ons dat maar moeilijk voorstellen. Wij stellen er prijs op dat een lichaam als geheel wordt begraven of gecremeerd.

Natuurlijk zijn er uitzonderingen. We kennen nu donatieprocedures, maar daarbij worden, na toestemming en/of een donorcodicil, organen en weefsels verwijderd om anderen te helpen. Bij obducties worden kleine stukjes weefsel voor onderzoek uitgenomen en bij schedelobducties worden de hersenen verwijderd, maar pas nadat daarvoor toestemming is gevraagd en verkregen.

Maar dan dit: het bewaren van de as van een overledene in ring of hanger of bedel, het tatoeëren van as in de huid? Is dat zo heel veel anders dan het bewaren van het gebalsemde hart van je geliefde?

Eigenlijk verschillen we niet zo heel veel…