skip to Main Content

Van een dood lichaam kun je veel leren. Maar nu mag dat niet

Deze weken doet Volkskrant-journalist Willem Feenstra verslag vanuit ziekenhuis Amphia in Breda, waar hij in de kelder een gesprek over leven en dood voert met mortuariumbediende Martin van der Stelt.

Van het lichaam van een coronapatiënt ga je zweten, zegt mortuariumbediende Martin van der Stelt (52) in de kelder van het ziekenhuis. Door het besmettingsgevaar stijgt je adrenaline. Omdat je beschermende kleding draagt – ‘ik noem het een regenpak’ – kun je de warmte niet kwijt. Hij ziet het aan zijn plastic handschoenen: poreus van het vocht. Daarom draagt hij er altijd twee over elkaar.

Van der Stelt praat over de dood alsof het simpelweg een logisch gevolg van het leven is. Zijn werk, waarin hij zo is opgebloeid, lijkt op die manier ook meer op een normale baan. Hij vertelt er graag over, maar is er in de loop der jaren achtergekomen dat veel mensen het als heftig ervaren. ‘Pas maar een beetje censuur toe’, oppert hij, nadat hij gedetailleerd heeft uitgelegd hoe hij zijn instrumenten gebruikt…

Lees volledig artikel