CMO gaat door met thanatopraxiebehandelingen

Voor Pasen heeft een aantal uitvaartondernemingen besloten (deels) te stoppen met het uitvoeren van thanatopraxiebehandelingen. De afgelopen dagen heeft Cura Mortu Orum (CMO) de eigen activiteiten opnieuw beoordeeld. CMO ziet voorlopig geen redenen om af te zien van het uitvoeren van thanatopraxiebehandelingen, in lijn met het persbericht van het Nederlands Instituut voor Thanatopraxie..

Zorgmanager Heleen van den Tol van CMO: “CMO is specialist op het gebied van postmortale zorg. Dit houdt in dat wij naast onze ruime ervaring met het uitvoeren van lichte balsemingen (thanatopraxie) beschikken over goed uitgeruste locaties en materialen. De medewerkers die thanatopraxiebehandelingen uitvoeren zijn goed opgeleid en hebben ruime ervaring met dit soort behandelingen. Als onze medewerker een thanatopraxiebehandeling uitvoert, gebeurt dit op en met geschikte materialen zoals een professionele obductietafel. Een dergelijke tafel is voorzien van een goed afzuig-/ventilatiesysteem. Daarnaast zijn ook onze werkruimtes voorzien van een professionele ventilatievoorziening, welke is ingericht volgens overheidseisen en waar regelmatig controlemetingen op worden verricht door de ziekenhuizen.

Recent is CMO onderworpen aan een audit ten behoeve van de ISO 14001 milieumanagement certificering. Hierin zijn ook de vloeistoffen meegenomen die de medewerkers van CMO gebruiken bij een balseming/thanatopraxie. Er zijn geen zwaarwegende milieurisico’s gevonden ten aanzien van de vloeistoffen.

Om de veiligheid en gezondheid van de medewerkers te blijven garanderen voert CMO geen behandelingen uit op externe locaties. Daarnaast zijn alle betrokken medewerkers opnieuw op de hoogte gebracht van geldende procedures en richtlijnen. CMO wacht de uitkomsten van de onderzoeken af en zal waar nodig verdere acties ondernemen.

Max de Waal

Op woensdag 7 april is Max de Waal, collega bij CMO, te horen geweest bij Radio 1 over dit onderwerp. Dit is terug te luisteren via de website van Radio 1. Via onderstaan knop kunt u het stukje van Max terugluisteren vanaf minuut 16:55.

Radio 1