skip to Main Content

Wat is thanatopraxie?

Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming die de bacteriën in het lichaam van een overledene tijdelijk verdooft. Het proces van ontbinding wordt zo vertraagd.

Thanatopraxie is een chirurgische ingreep die onze specialisten alleen in speciaal uitgeruste ruimtes uitvoeren. De behandeling kan vlak na het overlijden plaatsvinden, maar ook iets later, indien blijkt dat het ontbindingsproces een belemmering gaat vormen voor een waardig afscheid.

Een zorg minder

Het vertragen van de ontbinding van het lichaam geeft meer zekerheid dat het lichaam bij opbaring in goede conditie blijft. Daarnaast heeft thanatopraxie ook cosmetische voordelen. Zo blijft het lichaam natuurlijker van kleur en verdwijnen vreemde verkleuringen doorgaans. Nabestaanden krijgen zo de kans om afscheid te nemen van hun dierbare zoals zij deze zich graag herinneren.

Mogelijkheden en beperkingen

Als u een beroep doet op CMO zal de thanatopracteur alles in het werk stellen om de overledene zo optimaal mogelijk te behandelen. We willen nl. dat een waardig afscheid mogelijk is. Echter, er kan er nooit sprake zijn van een resultaatsverbintenis, wel van een inspanningsverplichting. Wij streven steeds naar het best mogelijke en haalbare resultaat, waarbij we rekening houden met de wensen van de familie en/of uitvaartondernemer.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons werk en meld u aan voor onze nieuwsbrief.
Uw gegevens zijn veilig! Uw emailadres en andere gegevens zullen niet worden gepubliceerd of gedeeld met anderen.