Buikpunctie

Een buikpunctie is een invasieve behandeling van het lichaam van een overledene, bedoeld om complicaties bij opbaring te verhelpen of te voorkomen.

Deze complicaties variëren van stuwing van het hoofd en lekkage uit mond of neus tot een gespannen buik. Wordt een dergelijke complicatie geconstateerd of verwacht bij een overledene in een ziekenhuismortuarium, dan zullen onze verzorgers contact opnemen met de uitvaartverzorger.

Bij verkregen toestemming van of namens de nabestaanden zullen onze verzorgers de buikpunctie uitvoeren. Hiervoor wordt in de buik een kleine opening gemaakt van 1,5 centimeter, waarna de overtollige vloeistoffen en/of gassen worden weggehaald. Daarna wordt een kleine hoeveelheid conserverende vloeistof ingebracht door dezelfde opening.

De gevolgen van deze kleine ingreep zijn heel bijzonder. De stuwing in het gelaat trekt vrijwel onmiddellijk weg, de gelaatskleur wordt minder rood, het lichaam wordt normaler van omvang en de gewenste opbaring zal kunnen plaatsvinden.

Mochten de genoemde complicaties optreden bij een overledene die is opgebaard in een rouwcentrum of thuis, dan kunnen onze verzorgers u uiteraard ook helpen. Deze behandeling kan nl. zowel in een mortuarium plaatsvinden als thuis of in een rouwcentrum.

Meer informatie

Vraag naar de mogelijkheden of aanvragen van een behandeling via tel. 085 049 69 89.

Wilt u weten wat de tarieven zijn? Deze vind u op onze tarievenpagina.

Docendo bied een nieuwe cursus aan: Overledenen verzorger leert zelf buikpunctie doen. Meer kunt u hier lezen

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons werk en meld u aan voor onze nieuwsbrief.
Uw gegevens zijn veilig! Uw emailadres en andere gegevens zullen niet worden gepubliceerd of gedeeld met anderen.