Restauratie

Restauratie is een behandeling waarmee we delen van het lichaam van een overledene herstellen. Daarmee dragen we bij aan een waardig afscheid, ook als dat in eerste instantie niet mogelijk lijkt.
Soms is een lichaam ernstig beschadigd, bijvoorbeeld na een ongeval of misdrijf. Hulpverleners zijn dan uit piëteit met de familie geneigd om een confrontatie af te raden. Afscheid nemen van het lichaam is echter een belangrijke stap in het rouwproces. Met restauratie maken wij dat afscheid weer mogelijk.

Mogelijkheden

Voor zorgverleners is het vaak moeilijk om te beoordelen wat er op het gebied van restauratie nog mogelijk is. U hoeft die beoordeling echter niet alleen te maken; wij ondersteunen u graag. Wanneer u contact met ons opneemt, kunnen we de situatie bespreken aan de hand van uw bevindingen en foto’s. We kijken daarbij naar wat wél mogelijk is en doen vervolgens onze uiterste best voor de overledene en de nabestaanden.

Voor een piëteitvolle en waardige opbaring is de laatste verzorging voldoende. Zonodig kan deze verzorging worden aangevuld met enkele eenvoudige ingrepen.

Maar soms heeft een overledene ernstige verwondingen of verminkingen, en in een enkel geval is het lichaam niet meer (helemaal) intact, bijvoorbeeld na overlijden ten gevolge van een ongeval of suïcide.

Dat is voor de nabestaanden een extra verdrietige situatie, omdat in een dergelijke situatie nog wel eens wordt besloten om de overledene niet in een open kist op te baren. Een besluit dat soms een heel negatieve invloed heeft op het verdere verloop van de rouwverwerking.

Meer informatie

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons werk en meld u aan voor onze nieuwsbrief.
Uw gegevens zijn veilig! Uw emailadres en andere gegevens zullen niet worden gepubliceerd of gedeeld met anderen.