skip to Main Content

CMO & ziekenhuizen

Postmortale zorg op maat

Als zorgaanbieder wilt u vanzelfsprekend het beste voor uw cliënt. Ook na het overlijden is professionele zorg van groot belang. Als onafhankelijke zorgspecialist staat CMO u graag terzijde.

De laatste verzorging van een overledene, de postmortale zorg, kan van grote invloed zijn op de rouwverwerking van de nabestaanden. Het Nederlandse zorgstelsel onderscheidt twee soorten postmortale zorg: noodzakelijke zorg en wenselijke zorg.

Noodzakelijke zorg
De voorwaarden voor het verlenen van noodzakelijke handelingen na overlijden zijn geregeld door de NVZ Vereniging van ziekenhuis en de VMG (Vereniging van Mortuariumbeheerders in de Gezondheidszorg). Zo moet de zorgaanbieder binnen drie uur na overlijden noodzakelijke handelingen verlenen.

Piëteitsvol koelen
Na de noodzakelijke handelingen zal CMO de overledene gekoeld bewaren in het mortuarium van het ziekenhuis totdat de uitvaartverzorgers namens de nabestaanden de overledene overbrengt of laat overbrengen.

Wenselijke zorg
Daarna volgt eventueel de wenselijke zorg. De keuze om deze aanvullende zorg te (laten) verlenen ligt bij de nabestaanden en deze zorg wordt uitgevoerd door een zorgaanbieder naar keuze.

Waarom CMO?
24/7 bereikbaar

CMO is gespecialiseerd in het gehele pakket aan postmortale zorgdiensten, zowel professionele noodzakelijke zorg als wenselijke zorg. We verrichten onze diensten vanaf het moment van overlijden tot aan de overdracht van het lichaam aan de uitvaartverzorger. De vergoeding voor de postmortale zorg declareren we aan de uitvaartverzorger.

Altijd bereikbaar
De specialisten van CMO zijn professioneel, compleet uitgerust en altijd bereikbaar. U kunt te allen tijde een beroep op ons doen, bijvoorbeeld wanneer u te maken hebt met capaciteitsproblemen. Of wanneer er behoefte is aan verregaande gespecialiseerde kennis. Ook wanneer het overlijden ’s nachts plaatsvindt, zijn onze specialisten direct bereikbaar en snel op locatie.

Gericht en persoonlijk
Het kan zijn dat nabestaanden direct na het overlijden willen starten met de laatste verzorging. Soms willen zij daarbij aanwezig zijn, of (een deel van) de verzorging zelf uitvoeren. De CMO-professional begeleidt de nabestaanden daarbij.
Gericht en persoonlijk, zodat de dienstverlening volledig naar wens wordt verzorgd.

Onafhankelijk
We werken op afroepbasis en afspraak is bij ons afspraak! We streven naar de optimale vorm van partnerschap: wanneer u ons nodig hebt, staan wij voor u klaar!

Informatiebrochure :

Speciaal voor nabestaanden is er een informatiebrochure beschikbaar. U kunt deze hier downloaden.

De complete laatste verzorging
Samen werken aan een waardig afscheid

Afscheid nemen van een correct verzorgde overledene is van onschatbare waarde voor de rouwverwerking van de nabestaanden. We zetten al onze kennis en kunde in om daar een wezenlijke bijdrage aan te leveren.

We realiseren onze zorg waar mogelijk in samenspraak met de nabestaanden. Vaak hebben zij namelijk speciale wensen met betrekking tot de verzorging van de overledene. Dat kan gaan om de keuze van de kleding tot aan uiterlijke verzorging, zoals het verzorgen van het kapsel, de handen en de nagels of het aanbrengen van make-up. Ook houden we rekening met de religieuze of culturele achtergrond van de overledene.

Vanzelfsprekend bieden we de nabestaanden alle ruimte om te helpen bij de laatste verzorging.

Onze dienstverlening kenmerkt zich door vier krachtige uitgangspunten:
1 Zorgzaam & respectvol
2 Zorgvuldig & snel
3 Persoonlijk & compleet
4 Deskundig & specialistisch

Gewaarborgde zorg
ISO-gecertificeerd

De medewerkers van CMO werken altijd volgens de in ziekenhuizen kwaliteitsnormen en protocollen, bijvoorbeeld ten aanzien van hygiëne. Zij weten van huis uit hoe ze moeten omgaan met besmettingen.

“Denk aan MRSA of het Norovirus. Ook de meer invasieve aspecten van de postmortale zorg behoren tot hun werkzaamheden. Zoals het verwijderen van pacemaker, stoma, infuuslijnen of het netjes afdichten van incisies. De laatste ingrepen die zijn verricht op een patiënt om hem het leven te redden, kunnen zeer confronterend zijn voor degene die de laatste zorg verleent. CMO kan in die situaties verplegend personeel ontlasten. Daarbij komt dat een overlijden vaak toch nog onverwacht plaatsvindt en de verpleging haar kerntaken niet zomaar terzijde kan schuiven. De medewerkers van CMO zijn altijd 24 uur per dag oproepbaar en inzetbaar. Dat verlicht de werkdruk en neemt een hele zorg uit handen.”

Meer over ons kwaliteitssysteem leest u hier.

greetvdtempel

Greet van der Tempel. ambulant verpleegkundige bij Argos Zorggroep

Lees meer
plectrumkees1

Kees van der Spek, directeur Van der Spek Uitvaart

Lees meer
Vakman

Anita den Uijl, werkzaam op een psychogeriatrische afdeling verzorgende IG

‘ Wat er allemaal niet bij komt kijken bij het werk in een mortuarium!"

Lees meer
lisanne

Lisanne van der Warf, verpleegkundige afdeling traumatologie UMCG

Lees meer
jasjeplec

Marianne den Teuling, Verpleegkundige 

Lees meer
paint

Henk Janssen van Janssen Uitvaartverzorging en Rouwcentrum Panningen

Lees meer
plectrumgerda

Gerda van den Hoek, eigenaar Gerda van den Hoek Uitvaartzorg, Amersfoort

Lees meer
peterplectrum

Peter Drenth, Forensisch opsporingsambtenaar bij Noordelijke Recherche Eenheid Assen

Lees meer

Cura Mortu Orum voor ziekenhuizen

Samen werken aan een waardig afscheid

We verlenen de overledene de laatste zorg, en dat doen we tot in detail. Ons doel: ervoor zorgen dat de overledene op een waardige, passende en herkenbare wijze kan worden opgebaard.

Postmortale zorg

Postmortale zorg is de zorg aan en voor het lichaam na het overlijden. De laatste zorg die aan onze medemens kan worden gegeven. Deze laatste zorg voor een overledene is een specialisme. Het vereist veel kennis en een grote deskundigheid om een overledene respectvol te verzorgen, zodat daarna een goede opbaring kan plaatsvinden.

Lees verder

Mortuariabeheer

Cura Mortu Orum mortuariabeheer b.v. is gespecialiseerd in het beheer van mortuaria en de zorg voor overledenen (zowel klinisch als niet-klinisch) en is daardoor in staat om het gehele traject van deze zorg adequaat te beheren.

Lees verder

Speciale Diensten

De afdeling CMO Speciale Diensten bestaat uit meerdere ervaren obductie-assistenten. CMO Speciale Diensten is in geheel Nederland inzetbaar voor obductie-assistentie, balsemingen, restauraties en reconstructies.

Lees verder

Thanatopraxie & restauratie

Afscheid nemen van een overleden dierbare betekent het begin van het rouwproces.
Soms lijkt een afscheid echter niet mogelijk door de staat waarin het lichaam zich bevindt. Thanatopraxie en restauratie kunnen dan een oplossing bieden.

Lees verder

Download brochures

Contact

We horen graag van u!

Voor vragen of meer informatie over Cura Mortu Orum kunt u een e-mail sturen naar info.cmo@zdg.nl. Wij zullen zo spoedig mogelijk uw vragen beantwoorden. U kunt ons ook telefonisch bereiken via 0345 - 58 07 70

Cura Mortu Orum Mortuariabeheer b.v.
Postbus 24098
3502 MB Utrecht

T (0345) 58 07 70
E info.cmo@zdg.nl

Wilt u contact opnemen met één van onze teams? Klik dan hier.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons werk en meld u aan voor onze nieuwsbrief.
Uw gegevens zijn veilig! Uw emailadres en andere gegevens zullen niet worden gepubliceerd of gedeeld met anderen.