CMO & zorgcentra

Partner in specialistische zorg

Als zorgaanbieder wilt u vanzelfsprekend het beste voor uw cliënt. Ook na het overlijden is professionele zorg van groot belang. Als onafhankelijke zorgspecialist staat CMO u graag terzijde.

Waarom CMO?
De impact van de laatste zorg

Als een verpleegkundige in een zorginstelling met een overlijden te maken krijgt, dan heeft dat maar al te vaak enorme impact op die persoon. Verpleegkundigen zijn immers elke dag weer levensreddend en levensverlengend bezig. Alles wat zij doen is gericht op het zo aangenaam mogelijk laten verlopen van het leven van de patiënt. Heleen van den Tol: “Een overlijden en de laatste verzorging van een overledene kunnen dan een zware emotionele belasting zijn. Zeker als er een band is opgebouwd met de patiënt en diens familie. Dan kan de laatste verzorging als een afscheid worden gezien, maar vaak wordt de impact ervan onderschat. Eens te meer als er zich tijdens het verlenen van de postmortale zorg problemen voordoen. Zeker dan is professionele hulp een uitkomst.”

Met hart en ziel
CMO is gespecialiseerd in postmortale zorg en fungeert als schakel tussen gezondheidszorg en uitvaartzorg. CMO-verzorgers onderscheiden zich van andere zorgverleners, doordat de ‘patiënten’ met wie zij werken altijd overleden zijn. Overledenen hebben een heel andere zorg nodig: de allerlaatste zorg, ook wel postmortale zorg genoemd. “De verzorgers van CMO zijn dan ook anders opgeleid”, legt Heleen uit. “Daar waar verpleegkundigen zich in de kern richten op levensverlenging, zijn onze medewerkers gewend dat ze elke dag met overledenen werken. En iedere dag weer oefenen zij met hart en ziel hun vak uit.

Met respect en op piëteitsvolle wijze, zodat nabestaanden waardig afscheid kunnen nemen. Wij staan onze verplegende collega’s dan ook graag met raad en daad terzijde bij de laatste verzorging.”

Wijzer bij overlijden
Gratis naslagwerk voor zorgcentra

Directies, zorgmanagers en medewerkers van zorginstellingen komen bij het overlijden van een bewoner voor praktische vragen te staan. Soms zelfs vragen die niet elke dag een rol spelen. Bijvoorbeeld vragen over gewoonten en rituelen, over protocollen, of over wettelijke verplichtingen. CMO ontwikkelde samen met Vredehof Uitvaartverzorging een naslagwerk waarin heldere antwoorden op dit soort vragen zijn gebundeld.  De Wijzer bij Overlijden: een handige ringband, met toegankelijke informatie over regelgeving, voorschriften en technieken.

CMO stelt de Wijzer bij Overlijden kosteloos ter beschikking van zorginstellingen als onderdeel van de missie om kennis te verspreiden op het gebied van postmortale zorg.

De Wijzer bij overlijden kunt u aanvragen via het contactformulier van CMO.

Plectrum_over_ons_3Gewaarborgde zorg
 ISO-gecertificeerd

De medewerkers van CMO werken altijd volgens de in zorginstellingen geldende kwaliteitsnormen en protocollen, bijvoorbeeld ten aanzien van hygiëne. Zij weten van huis uit hoe ze moeten omgaan met besmettingen.
“Denk aan MRSA of het Norovirus. Ook de meer invasieve aspecten van de postmortale zorg behoren tot hun werkzaamheden. Zoals het verwijderen van pacemaker, stoma, infuuslijnen of het netjes afdichten van incisies. De laatste ingrepen die zijn verricht op een patiënt om hem het leven te redden, kunnen zeer confronterend zijn voor degene die de laatste zorg verleent. CMO kan in die situaties verplegend personeel ontlasten. Daarbij komt dat een overlijden vaak toch nog onverwacht plaatsvindt en de verpleging haar kerntaken niet zomaar terzijde kan schuiven. De medewerkers van CMO zijn altijd 24 uur per dag oproepbaar en inzetbaar. Dat verlicht de werkdruk en neemt een hele zorg uit handen.”

Meer over ons kwaliteitssysteem leest u hier.

jasjeplec

Marianne den Teuling, Verpleegkundige 

Lees meer
greetvdtempel

Greet van der Tempel. ambulant verpleegkundige bij Argos Zorggroep

Lees meer
lisanne

Lisanne van der Warf, verpleegkundige afdeling traumatologie UMCG

Lees meer
paint

Henk Janssen van Janssen Uitvaartverzorging en Rouwcentrum Panningen

Lees meer
peterplectrum

Peter Drenth, Forensisch opsporingsambtenaar bij Noordelijke Recherche Eenheid Assen

Lees meer
plectrumgerda

Gerda van den Hoek, eigenaar Gerda van den Hoek Uitvaartzorg, Amersfoort

Lees meer
Vakman

Anita den Uijl, werkzaam op een psychogeriatrische afdeling verzorgende IG

‘ Wat er allemaal niet bij komt kijken bij het werk in een mortuarium!"

Lees meer
plectrumkees1

Kees van der Spek, directeur Van der Spek Uitvaart

Lees meer

Cura Mortu Orum en zorgcentra

Samen werken aan een waardig afscheid

Als een verpleegkundige in een zorginstelling met een overlijden te maken krijgt, dan kan dat een enorme impact hebben. De CMO-medewerker biedt dan professionele zorg en ondersteuning aan verpleegkundigen en nabestaanden.

Postmortale zorg

Postmortale zorg is de zorg aan en voor het lichaam na het overlijden. De laatste zorg die aan onze medemens kan worden gegeven. Deze laatste zorg voor een overledene is een specialisme. Het vereist veel kennis en een grote deskundigheid om een overledene respectvol te verzorgen, zodat daarna een goede opbaring kan plaatsvinden.

Lees verder

Thanatopraxie & restauratie

Afscheid nemen van een overleden dierbare betekent het begin van het rouwproces.

Soms lijkt een afscheid echter niet mogelijk door de staat waarin het lichaam zich bevindt. Thanatopraxie en restauratie kunnen dan een oplossing bieden

Lees verder

Download brochures

Contact

We horen graag van u!

Voor vragen of meer informatie over Cura Mortu Orum kunt u een e-mail sturen naar info.cmo@zdg.nl. Wij zullen zo spoedig mogelijk uw vragen beantwoorden. U kunt ons ook telefonisch bereiken via 0345 - 58 07 70

Cura Mortu Orum Mortuariabeheer b.v.
Postbus 24098
3502 MB Utrecht

T (0345) 58 07 70
E info.cmo@zdg.nl

Wilt u contact opnemen met één van onze teams? Klik dan hier.

Meld u aan voor onze nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van ons werk en meld u aan voor onze nieuwsbrief.
Uw gegevens zijn veilig! Uw emailadres en andere gegevens zullen niet worden gepubliceerd of gedeeld met anderen.