Rituele bewassingen

In de mortuaria die we beheren, faciliteren we rituele bewassingen. We ontvangen de nabestaanden, religieuze vertegenwoordigers en wasgroepen, en zorgen ervoor dat zij in alle rust de bewassing kunnen uitvoeren volgens hun rituelen en gebruiken.

We zorgen onder andere voor lakens, handdoeken en verzorgingsmiddelen voor het behandelen van bijvoorbeeld huid, haar en nagels.

Onze medewerkers zijn altijd in de buurt, bijvoorbeeld om – desgewenst – te assisteren bij de rituele bewassing of om de nabestaanden op te vangen en te begeleiden. Uiteraard respecteren we de rust en privacy van de aanwezigen.

Via de uitvaartverzorger

De uitvaartverzorger is een belangrijke spil bij het organiseren van een rituele bewassing. Hij of zij bespreekt met de nabestaanden de mogelijkheden, om samen met ons een geschikt moment en de beste locatie te bepalen.

Mortuarium Schiphol

Onze mortuaria bevinden zich grotendeels in ziekenhuizen, maar ook op Schiphol. We werken hier heel nauw samen met onze collega’s van Mortuarium Schiphol. Met een aansluiting direct aan Schiphol de beste locatie voor repatriëren.

Meer over repatriëring

Regels van het ziekenhuis

Bij het faciliteren van rituele bewassingen in onze ziekenhuismortuaria zijn we afhankelijk van de regels en visie van het ziekenhuis zelf. Komen die niet overeen met de wensen van de nabestaanden, dan kunnen we de overledene naar een andere locatie vervoeren (zoals een ander mortuarium of een religieus gebouw).

“De samenwerking is open en prettig. Ik kan CMO altijd bellen voor advies. Soms ben ik erbij wanneer ze aan het werk zijn. Dan zie ik met hoeveel rust en liefde ze voor het lichaam zorgen. Zo hebben we een keer samen voor een kind van 11 jaar gezorgd; dat heeft heel veel indruk gemaakt.”

Gerda van den Hoek
Uitvaartzorg Gerda van den Hoek

“Het resultaat was indrukwekkend. We konden onze ogen niet van hem afhouden, wat zag hij er mooi uit! We durfden hem aan te raken en ook de kleinkinderen hadden geen huiver om bij opa te zijn. We hebben het afscheid heel intens beleefd. Later mogen mensen ook van mij zo afscheid nemen.”

Gert-Jan
Nabestaande

Meer informatie over rituele bewassing?

Wilt u meer weten over een rituele bewassing? Neem dan contact op met het mortuarium van het ziekenhuis. Zij praten u graag bij.

Ziekenhuizen waar CMO werkt