Thanatopraxie

Thanatopraxie is een ingreep die de natuurlijke ontbinding van het lichaam vertraagt. Het lichaam blijft langer in goede conditie, waardoor nabestaanden meer tijd en ruimte hebben om afscheid te nemen. Daarnaast heeft thanatopraxie cosmetische voordelen. Zo blijft het lichaam natuurlijker van kleur en verdwijnen verkleuringen meestal.

Lees meer over thanatopraxie

Afscheid nemen van een overleden dierbare is een belangrijke fase van het rouwproces. Soms lijkt de staat van het lichaam echter een persoonlijk afscheid in de weg te staan. In zulke gevallen kan thanatopraxie (net als restauratie) een oplossing bieden.

Dankzij specialistische thanatopraxie kunnen nabestaanden vaak toch nog één keer de hand vasthouden van hun dierbare, een laatste keer de arm strelen of een aai over de wang geven.

Zo werkt thanatopraxie

Thanatopraxie is een lichte vorm van balseming die de bacteriën in het lichaam van een overledene tijdelijk verdooft. Hierdoor vertraagt het proces van ontbinding. Daarnaast kunnen thanatopracteurs een conserverende vloeistof in het lichaam aanbrengen. Via een kleine chirurgische opening in de lies of hals bereiken ze de slagader, die de vloeistof door het lichaam transporteert. Met massage bevorderen we dit proces vervolgens.

Waardig afscheid

Dankzij de combinatie van cosmetische verzorging (balseming) en het inbrengen van de conserverende vloeistof krijgt de overledene zoveel mogelijk het uiterlijk dat de nabestaanden zich herinneren. De behandeling kan vlak na het overlijden plaatsvinden, maar ook iets later. Bijvoorbeeld wanneer blijkt dat het ontbindingsproces een belemmering gaat vormen voor een waardig afscheid.

“De samenwerking is open en prettig. Ik kan CMO altijd bellen voor advies. Soms ben ik erbij wanneer ze aan het werk zijn. Dan zie ik met hoeveel rust en liefde ze voor het lichaam zorgen. Zo hebben we een keer samen voor een kind van 11 jaar gezorgd; dat heeft heel veel indruk gemaakt.”

Gerda van den Hoek
Uitvaartzorg Gerda van den Hoek

“Het resultaat was indrukwekkend. We konden onze ogen niet van hem afhouden, wat zag hij er mooi uit! We durfden hem aan te raken en ook de kleinkinderen hadden geen huiver om bij opa te zijn. We hebben het afscheid heel intens beleefd. Later mogen mensen ook van mij zo afscheid nemen.”

Gert-Jan
Nabestaande

Opleiding thanatopraxie

Ben jij een ervaren overledenenverzorger en wil jij ook thanatopracteur worden? Onze collega’s van Docendo bieden deze opleiding, in samenwerking met de Erasmus Universiteit, aan.

Bekijk de opleiding