In het lichaam van de overledene kunnen verschillende complicaties optreden die een waardige opbaring in de weg staan. Denk bijvoorbeeld aan:
- Stuwing van het hoofd
- Lekkage uit mond of neus
- Gespannen/opgezette buik
Centrale rol voor uitvaartverzorger
Constateren of verwachten we complicaties in het ziekenhuismortuarium, dan nemen onze verzorgers contact op met de uitvaartverzorger. Deze informeert vervolgens de nabestaanden over de mogelijkheden en effecten van een buikpunctie.
Zo werkt een buikpunctie
Verlenen de nabestaanden toestemming voor een buikpunctie? Dan staan onze specialisten klaar om deze uit te voeren. Ze maken een kleine opening in de buik (circa 1,5 centimeter), waarna ze overtollige vloeistoffen en/of gassen verwijderen. Daarna brengen ze een kleine hoeveelheid conserverende vloeistof in het lichaam.
Doeltreffende gevolgen
De gevolgen van deze ingreep zijn erg doeltreffend. De stuwing in het gelaat trekt vrijwel onmiddellijk weg, het gelaat kleurt minder rood en het lichaam neemt een normalere omvang aan door het wegnemen van de spanning. Hierdoor kan in vrijwel alle gevallen de gewenste opbaring probleemloos plaatsvinden.
Soms treden de genoemde complicaties thuis op, of in een rouwcentrum. In zo’n geval verzorgen onze specialisten de buikpunctie op locatie.