Buikpunctie

Een buikpunctie is een relatief kleine, maar effectieve ingreep om stuwing, spanning, verkleuring en/of lekkages in het lichaam te verhelpen. Een buikpunctie vergroot in veel gevallen aanzienlijk de mogelijkheden voor een respectvolle, herkenbare opbaring.

In het lichaam van de overledene kunnen verschillende complicaties optreden die een waardige opbaring in de weg staan. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Stuwing van het hoofd
  • Lekkage uit mond of neus
  • Gespannen/opgezette buik

Centrale rol voor uitvaartverzorger

Constateren of verwachten we complicaties in het ziekenhuismortuarium, dan nemen onze verzorgers contact op met de uitvaartverzorger. Deze informeert vervolgens de nabestaanden over de mogelijkheden en effecten van een buikpunctie.

Zo werkt een buikpunctie

Verlenen de nabestaanden toestemming voor een buikpunctie? Dan staan onze specialisten klaar om deze uit te voeren. Ze maken een kleine opening in de buik (circa 1,5 centimeter), waarna ze overtollige vloeistoffen en/of gassen verwijderen. Daarna brengen ze een kleine hoeveelheid conserverende vloeistof in het lichaam.

Doeltreffende gevolgen

De gevolgen van deze ingreep zijn erg doeltreffend. De stuwing in het gelaat trekt vrijwel onmiddellijk weg, het gelaat kleurt minder rood en het lichaam neemt een normalere omvang aan door het wegnemen van de spanning. Hierdoor kan in vrijwel alle gevallen de gewenste opbaring probleemloos plaatsvinden.

Soms treden de genoemde complicaties thuis op, of in een rouwcentrum. In zo’n geval verzorgen onze specialisten de buikpunctie op locatie.

“De samenwerking is open en prettig. Ik kan CMO altijd bellen voor advies. Soms ben ik erbij wanneer ze aan het werk zijn. Dan zie ik met hoeveel rust en liefde ze voor het lichaam zorgen. Zo hebben we een keer samen voor een kind van 11 jaar gezorgd; dat heeft heel veel indruk gemaakt.”

Gerda van den Hoek
Uitvaartzorg Gerda van den Hoek

“Het resultaat was indrukwekkend. We konden onze ogen niet van hem afhouden, wat zag hij er mooi uit! We durfden hem aan te raken en ook de kleinkinderen hadden geen huiver om bij opa te zijn. We hebben het afscheid heel intens beleefd. Later mogen mensen ook van mij zo afscheid nemen.”

Gert-Jan
Nabestaande

Cursus Uitvoeren van een buikpunctie

In samenwerking met het Erasmus MC uit Rotterdam verzorgt onze zusterorganisatie Docendo Opleidingen de cursus ‘Uitvoeren van een buikpunctie’. Wil jij aan deze cursus deelnemen? Lees dan meer over deze cursus via onderstaande knop.

Cursus Uitvoeren van een buikpunctie