Thuisverzorging

Soms willen nabestaanden een actieve rol spelen in het thuis verzorgen van hun overleden dierbare. Een respectvol gebaar, dat belangrijk kan zijn voor de rouwverwerking. Onze professionals begeleiden de nabestaanden hierbij.

We werken veel in opdracht van uitvaartverzorgers die een waardig afscheid nastreven, maar niet de kennis en kunde in huis hebben om de nabestaanden actief te betrekken bij de laatste verzorging.

Meerwaarde van thuisverzorging

Nabestaanden ervaren thuisverzorging als bijzonder waardevol. Hun overleden dierbare is terug in zijn of haar vertrouwde omgeving, waar de nabestaanden de laatste verzorging uitvoeren in gepaste sfeer, bijvoorbeeld met de lievelingsmuziek van de overledene, met de favoriete kleding in de buurt en met de juiste temperatuur. Dit geeft de nabestaanden rust, voldoening en een waardevolle herinnering voor altijd.

Onze professionals begeleiden de thuisverzorging. Ze zorgen ervoor dat de juiste hulpmiddelen voorhanden zijn, en zien erop toe dat de nabestaanden de verzorging niet alleen liefdevol, maar ook technisch goed uitvoeren.

We gaan graag het gesprek aan

Thuisverzorging verschilt enigszins van de verzorging in het (ziekenhuis) mortuarium. Het niveau en de intensiteit van de verzorging is gelijk, maar bij thuisverzorging is het contact met de nabestaanden intensiever. We trainen onze medewerkers bijvoorbeeld specifiek in het omgaan met emoties van nabestaanden. In de thuissituatie betreft het altijd een volledige verzorging (incl. kleden en soms ook kisten).

Zo werkt thuisverzorging

Onze professionals leggen uit welke handelingen de nabestaanden kunnen uitvoeren, en hoe ze dat doen. Andersom gebruiken we hun input om de overledene het uiterlijk te geven, dat de nabestaanden zich herinneren. Denk bijvoorbeeld aan:

  • Het wassen van de overledene
  • Het verzorgen van handen en nagels
  • Het aanbrengen van make-up
  • Het verzorgen en modelleren van het haar
  • Het bijwerken van verkleuringen
  • Het kleden van de overledene

“De samenwerking is open en prettig. Ik kan CMO altijd bellen voor advies. Soms ben ik erbij wanneer ze aan het werk zijn. Dan zie ik met hoeveel rust en liefde ze voor het lichaam zorgen. Zo hebben we een keer samen voor een kind van 11 jaar gezorgd; dat heeft heel veel indruk gemaakt.”

Gerda van den Hoek
Uitvaartzorg Gerda van den Hoek

“Het resultaat was indrukwekkend. We konden onze ogen niet van hem afhouden, wat zag hij er mooi uit! We durfden hem aan te raken en ook de kleinkinderen hadden geen huiver om bij opa te zijn. We hebben het afscheid heel intens beleefd. Later mogen mensen ook van mij zo afscheid nemen.”

Gert-Jan
Nabestaande

Tarieven

Wilt u meer weten over de tarieven?

Tarieven