Mijn naam is Marianne den Teuling en ik ben sinds enige jaren werkzaam als verpleegkundige in een Rotterdams ziekenhuis.

Met enige regelmaat zag ik medewerkers van CMO aan het werk en ik wilde graag meer weten over hun werkzaamheden. Ook omdat het nog steeds met enig mysterie omgeven is, ook onder mijn collega-verpleegkundigen.

Mijn dag begon met kennismaken met Jolanda.
We spraken over mijn motivatie en daarna liet Jolanda zien wat voor papieren nodig zijn voor een correcte overdracht van de overledene aan de uitvaartverzorger.

Al snel verschenen de eerste opdrachten op de werktelefoon en kon de dag beginnen. Met als eerste opdracht, twee rituele wassingen in het Westeinde Ziekenhuis te Den Haag…dus op pad!!
Met stijgende verbazing luisterde ik onderweg naar de verhalen van Jolanda en haar kennis over andere culturen en de gebruiken en gewoonten binnen andere culturen rondom de uitvaart.

Gedurende de dag bleven de werkopdrachten maar binnenkomen op Jolanda’s telefoon en het was bijzonder om te zien hoe collega’s, door telefonisch overleg met elkaar of met de planning, ervoor zorgen dat een overledene zo spoedig mogelijk overgebracht kan worden voor de juiste verzorging.
Wat een collegialiteit en wat een goede samenwerking!!

Ik heb ook met groot respect gekeken naar, en meegeholpen met, de daadwerkelijke verzorging van de overledene. Dit gebeurt zeer professioneel en met grote vakkennis.
Maar ook tijdens een rouwbezoek van familie heeft Jolanda een belangrijke rol in het op de juiste, gepaste wijze ontvangen van de familie en ze voor te bereiden op het bezoek. Ook dit gebeurt uiterst professioneel en met groot respect.

Wat een leerzame en bijzondere dag!
En wat een bijzonder vak oefenen jullie uit…
Een groot compliment aan alle medewerkers van het CMO…..
En dat is iets wat ik zeker zal delen met mijn collega-verpleegkundigen…..

Bedankt,
Marianne den Teuling