skip to Main Content

Post-Mortem Care ProfessionalOp 23 maart 2017 verzorgde Heleen van den Tol een presentatie over Post-Mortem Care Professional op Natuurbegraafplaats De Hoevens in Alphen (Brabant).

De stilte
Ik ben nog nooit op een natuurbegraafplaats geweest en ben benieuwd. Het laatste stukje weg naar De Hoevens is onverhard en leidt mij door een haag van indrukwekkende bomen, die met hun takken tot aan de hemel lijken te reiken. Als ik uit de auto stap word ik direct geraakt door de stilte. Een stilte waarin de natuur haar stem mag laten horen.

Milieu
Onderwerp deze middag is het verzorgen van overledenen op een manier waarbij het milieu en de natuur zo min mogelijk worden belast. Heleen brengt daarom, op uitnodiging van De Hoevens, het product Post Mortem Care Professional onder de aandacht. Omdat hiermee al bij de verzorging en opbaring rekening wordt gehouden met de natuur en het milieu.

Nieuwe ontwikkeling
Na een welkomstwoord van Charlotte Michielsen van De Hoevens worden de toehoorders door Heleen geïnformeerd over de werking en mogelijkheden van Post Mortem Care Professional. Maar ook de nieuwe ontwikkeling hiervan wordt onder de aandacht gebracht. Toen het product eind september op de Uitvaartbeurs gelanceerd werd, moest het voor gebruik nog verdund worden. Het eenmaal aangemaakte product was beperkt houdbaar. Na een aanpassing in de samenstelling kan het nu onverdund gebruikt worden en is het een jaar werkzaam.

Interactie
Tijdens de presentatie worden er veel vragen gesteld en beantwoord. En na de presentatie wordt ons een proeverij aangeboden. Onder het genot van heerlijke gerechten van catering Bij wijze van spijzen wordt er nog volop nagepraat. Het is altijd fijn om branchegenoten te ontmoeten en kennis te maken. Het leuke en boeiende daarvan vind ik dat we allemaal ons eigen vakgebied hebben. Het is mooi om te horen en te zien met hoeveel passie een ieder over dat eigen stukje kan vertellen.

Een fijne en bijzondere plek
De natuurbegraafplaats is een fijne en bijzondere plek om te zijn, ook om gewoon een wandeling te maken. Terwijl Heleen en ik na afloop door de natuur lopen, zijn we, ondanks de fijne en gezellige bijeenkomst, ook een beetje stil. We hebben kort daarvoor gehoord dat een collega van ons ongeneeslijk ziek is en dat heeft ons enorm geraakt. Soms staan, behalve artsen, ook wij met lege handen…

Mariëlle van Heteren