skip to Main Content

‘Dan kan ik ook met een rustig gevoel weg gaan’Esther (46 jaar) is nog maar sinds december 2016 werkzaam bij CMO als medewerker postmortale zorg, maar kan zichzelf nu al niet meer wegdenken uit de zorg.

‘Mijn beroep is een bijzonder verzorgend beroep . Iets wat zich voor de meeste mensen voornamelijk achter de schermen afspeelt. Niet iedereen wil of kan dit beroep uitoefenen, alleen als je er zelf echt voor 100% achter staat. Voor veel mensen is het namelijk een ver-van-hun-bed-beroep en ze willen er al helemaal niet over praten.

Mensenkennis en empathie, deze twee eigenschappen zijn mijns inziens erg belangrijk voor het werk als overledenenverzorger. Je kunt tijdens deze laatste fase van verzorging nog echt iets betekenen voor de overledene en de nabestaanden.

Wat ik zo mooi vind is als je klaar bent met een verzorging en dan ziet dat de overledene tot rust is gekomen. Dat de familie opgelucht ademhaalt en tevreden is met het resultaat, waarna zij dan rustig naar huis kunnen gaan. Dan kan ik ook met een rustig gevoel weg gaan.

Mijn mooiste ervaring: een overledene had de laatste weken met gebalde handen in bed gelegen. De familie was erg bezorgd dat dit na zijn overlijden zo zou blijven en vond dit er vervelend uitzien. Tijdens de verzorging hebben we de handen gemasseerd, waardoor de handen al minder gebald waren.. Aan het einde van de verzorging heb ik samen met de dochter haar vader gekleed. . En gelukkig konden we toen de handen netjes neerleggen. De nabestaanden waren zeer blij dat hij er nu ontspannen bij lag.