mailMail bel(0345) 58 07 70        Specialisten in postmortale zorg & mortuariabeheer

Het vergeten leven

Vandaag verschijnt op RememberMe.nl een blog van onze collega Mariëlle van Heteren. Mariëlle schrijft al geruime tijd blogs voor de site van CMO en sinds maart 2017 schrijft ze als gastblogger ook voor RememberMe.nl

Deze keer schrijft ze op RememberMe.nl over het samen met de familie verzorgen van een overledene, waarbij de familie herinneringen ophaalt aan moeder en echtgenote. 

Een oproep voor een verzorging in een verpleeghuis. ‘Geen familie aanwezig’, krijg ik door. Dat zal ik ter plaatse wel zien. Mijn ervaring heeft me geleerd dat de kamer van de overledene soms toch vol zit met nabestaanden. Of dat, wanneer ik zo snel mogelijk naar de genoemde locatie ga ‘omdat er familie wacht’, bij aankomst blijkt dat de familie al weg is.

Saharazon
De weersverwachting voor vandaag was een blauwe lucht en zon.  De zon is wel te zien, maar heeft vandaag een oranjerode kleur. Het blijkt een zogenaamde ‘Saharazon’ te zijn. Gefascineerd door dit bijzondere verschijnsel rijd ik naar de zorginstelling.
Er blijken toch nabestaanden aanwezig te zijn; de echtgenoot en dochter van de overleden dame. Ik loop met de verzorgende mee en zij kondigt mij aan als ‘de aflegster’. De echtgenoot kijkt mij onderzoekend aan. Ik kijk naar hem en probeer te peilen hoe de situatie is. De man lijkt een beetje overstuur, wat logisch is, na het overlijden van zijn echtgenote. Maar er is nog iets, waar ik de vinger niet op kan leggen.

‘Meneer wilde bij het afleggen blijven en de dochter meehelpen, maar dat heb ik hen afgeraden’ zegt de verzorgende. ‘Want dat is natuurlijk helemaal niet prettig om te zien!’ Ik kijk haar verbaasd aan en kom gelijk in actie. Ik vraag de verzorgende of zij wat linnengoed en een waskar voor mij kan halen en wend mij tot de echtgenoot en de dochter.  Ik leg hen uit dat ik geen ‘enge dingen’ ga doen en dat zij mee kunnen helpen bij het verzorgen, of in ieder geval erbij blijven als zij dat willen. En dat willen zij!

Verhalen
De verzorgende is intussen terug met de benodigde spullen en ik vraag of ik haar na afloop nog even mag spreken. Ik begrijp dat haar opmerking is voortgekomen uit onwetendheid over mijn werkzaamheden en ik wil haar straks graag nog iets vertellen.

Lees verder op RememberMe.nl