skip to Main Content

'De verhalen achter de mensen raken mij'Esmée van Zuijdam (25) werkt als medewerkster postmortale zorg bij CMO Midden-Nederland. Het Nederlands Dagblad sprak met haar over haar werk voor de speciale herinneringsbijlage In Memoriam.

‘Of het nu de koning of een zwerver is, iedereen krijgt dezelfde zorg als hij overleden is. Als postmortaal medewerker kan ik iets voor mensen betekenen op het allerlaatste moment. In de meeste gevallen verzorg ik mensen die zijn overleden in het ziekenhuis. Mijn taak is mensen wassen, aankleden en ze mooi maken. Een enkele keer komt het voor dat ik iemand verzorg die is overleden door een suïcide, moord of ongeval. En soms begeleid ik de nabestaanden als ze op rouwbezoek komen. Ik ben dan altijd een beetje zenuwachtig; mijn hart zit in mijn keel. Ik vraag me af of ik het wel goed heb gedaan.

Ik ben op mijn zestiende begonnen met de opleiding voor verpleegkundige. In mijn werk kwam ik steeds vaker met het verzorgen van overledenen in aanraking. Sinds een jaar werk ik nu als postmortaal verzorgster bij CMO. Ik vind de dood iets heel fascinerends. Het is een moeilijke wereld waar een taboe op rust.’

Het volledige artikel kunt u hier downloaden.