skip to Main Content

Op 24 maart 2018 verscheen in het Nederlands Dagblad een reportage over een donatieprocedure.

Uitstellen of er gewoon niet over nadenken kan niet meer. Wat gebeurt er met je lichaam als je ‘ja’ zegt? Daphne van Paassen volgde een donatieprocedure van minuut tot minuut.

‘Hallo, ik heb een lever voor jouw patiënt’

Beeld: Pauline Niks en hollandse hoogte / Flip Franssen Een koelbox met een lever.

21.30 uur
Het moment is daar. Op de intensive care (ic) gaat de verpleegkundige, gevolgd door de arts, het kamertje binnen waar al de hele dag het rolgordijn voor de gangdeur naar beneden is. Dicht op elkaar, tussen bed, monitoren en slangen van de bewakingsapparatuur, zit de familie al een etmaal rond hun dierbare, René. Door de komst van het tweetal schieten ze vol: nu is het dus zover.

Sinds de ic-arts vanmorgen met de klinische boodschap kwam dat ‘de prognose infaust’ was – dat René het niet zou halen – hebben ze hier naartoe geleefd, wilden ze dat het zover was. Maar nu is het toch ineens wel heel definitief. De artsen staan klaar’, zegt de ic-arts nadrukkelijk.
De verpleegkundige kijkt de familie aan om te peilen of ze beseffen wat er gaat gebeuren: ‘Ik ga hem nu klaarmaken om de beademing te stoppen.’

Voorzichtig verwijderen ze de tube uit de luchtpijp. De patiënt trekt even licht met zijn mond. De arts zegt in de deuropening dat hij in de buurt zal blijven. De familieleden strijken over Renés haar, aaien zijn hand, omhelzen zijn hoofd, kussen zijn wangen.

Een paar meter verderop tuurt de transplantatiecoördinator ingespannen naar de monitor die de bloeddruk en hartslag toont. Nu is het wachten. Alleen als hij binnen twee uur overlijdt, kan de donatie doorgaan, omdat de organen dan nog geschikt zijn. Duurt het langer, dan gaat de kwaliteit zo achteruit dat de donatie wordt afgeblazen. De hartslag gaat omhoog. ‘Het lichaam zet nog even alle zeilen bij’, zegt ze.

In 2020 gaat de nieuwe donorwet in waardoor iedere Nederlander, tenzij hij anders aangeeft, automatisch met ‘geen bezwaar’ staat geregistreerd (zie kader). Duiken, uitstellen, er niet over nadenken – het kan niet meer. Maar hoe maak je een goed geïnformeerde keuze als de opvattingen zo gepolariseerd zijn en de informatie daardoor vaak gekleurd is?

Lees hier het volledige artikel.