©ND, beeld Niek Stam

Op de site van Docendo Opleidingen staat een mooi interview met onze collega Esmée van Zuijdam over het belang van overledenenverzorging.

Goed afscheid kunnen nemen van een dierbare is belangrijk voor een goede rouwverwerking. Dat wijzen onderzoeken uit, maar ook in de praktijk blijkt het keer op keer. Overledenenverzorgster Esmée van Zuijdam weet er alles van.

Tijdens haar studie verpleegkunde was Esmée aanwezig bij een obductie (postmortaal onderzoek). Op dat moment wist ze: dit is mijn roeping. Achttien jaren jong nog maar, ontwikkelde ze zich stap voor stap tot allround overledenenverzorgster. Vandaag de dag is Esmée (25) in die functie actief in de regio’s Utrecht en ’s-Hertogenbosch.

Verlies verwerken

“Afscheid nemen van een dierbare is vaak ontzettend heftig en confronterend, maar het helpt wél om het verlies op een goede manier te verwerken. De confrontatie met je dierbare maakt het verlies tastbaar en daardoor een klein beetje draaglijker. Het is misschien maar een onderdeel van een heel zwaar proces, maar daardoor niet minder waardevol.”

Oprechte dankbaarheid

“Van nabestaanden hoor ik heel vaak hoe waardevol ze het vinden dat ze waardig afscheid hebben kunnen nemen. ‘Je hebt

me mijn vader teruggegeven’, hoor ik vaak. Soms zijn familieleden je zelfs zo dankbaar, dat ze je spontaan omhelzen. Die pure emotie van oprechte dankbaarheid is voor mij de ultieme beloning. Dat is waar ik het allemaal voor doe.”

Lees verder op Docendo.nl

Wilt u meer weten over wat er mogelijk is op het gebied van overledenenzorg, kijk dan eens bij CMO Speciale Diensten. U vindt daar meer informatie over camouflage & airbrush, make-up en restauratie.

Over opleidingen op het gebied overledenenzorg leest u bij onze collega’s van Docendo Opleidingen.