skip to Main Content
mailMail bel(0345) 58 07 70        Specialisten in postmortale zorg & mortuariabeheer
Joris zoekt troost

©KRO-NCRV

In november en december 2018 zendt NPO2 een documentaire uit over de rouw- en uitvaartcultuur in Nederland. Joris Linssen gaat hiervoor op onderzoek.

In vier afleveringen onderzoekt Joris Linssen hoe de rouw- en uitvaartcultuur de afgelopen eeuw veranderde. In Joris zoekt Troost kijkt hij Nederland en de Nederlander in het diepst van de ziel. Hoe laten we ons troosten in tijden van rouw en verdriet? De dood is van alle tijden, maar het ritueel rondom het afscheid is drastisch veranderd. Eeuwenoude tradities hebben plaatsgemaakt voor nieuwe rituelen.

Terugkijken kan via TV blik.

Joris maakt een reis door het land en de tijd en staat stil bij iconische en dramatische gebeurtenissen. Van de Zeeuwse watersnood tot MH17-vliegramp. Van de dood van Koningin Wilhelmina, tot het afscheid van André Hazes in de Amsterdamse Arena. En wat als er geen troost is, zoals bij de dood van Anne Faber, maar alleen woede? Veel delicate vragen, die Joris voorlegt aan nabestaanden en ooggetuigen, die opvallend openhartig durven te zijn.

Presentator Joris Linssen: “Deze meeslepende zoektocht naar hoe wij Nederlanders omgaan met de dood en verdriet heeft me diep geraakt. Ik heb met bewondering, verbazing en ontroering gekeken naar nieuwe maar ook heel oude rituelen. Zoals op Vlieland, waar eilanders elkaar begraven. En daarmee staan in de traditie van hun voorouders.”

Het programma Joris zoekt Troost bevat tekstbijdragen van Dichter des Vaderlands, Ester Naomi Perquin.

Joris zoekt Troost, een 4-delige geschiedenisreeks, te zien vanaf donderdag 29 november om 20.25 uur op NPO 2.

©KRO-NCRV

Terugkijken kan via TV blik.